Stora bondkakor
ca 30 st stora kakor
200°C
100 g Rumsvarmt smör
1 dl Strösocker
1 msk Sirap
2 ½ dl Vetemjöl (150 g)
½ tsk Bikarbonat
½ dl Hackad sötmandel eller nötter (25 g)
Rör smör, socker och sirap mjukt och poröst med elvisp.
Blanda mjöl, bikarbonat och sötmandel. Rör ner i bunken.
Vispa snabbt ihop degen på låg hastighet.
Sluta vispa när det blivit en smulig deg.
Tryck ihop degen med handen i bunken.
Ta upp degen på köksbänken.
Forma den till en rulle som är tjock som ett kvastskaft.
Vira in den i plastfolie och låt den ligga i kylen i ca 2 timmar.
Det går bra att låta degen ligga kvar i kylen över natten.
Sätt ugnen på 200 grader C.
För att få stora kakor skär du degrullen med vass kniv i ca 1 cm tjocka skivor.
Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 7-10 minuter.
Låt kakorna svalna på plåten.